Terítéken a basszusgitáros

Bölcsföldi Istvánnal beszélgetek itt, a Várakozni Tilos! zenekar próbatermében és a basszusgitárost kérem, hogy mutassa be a hangszerét.

Most jelenleg egy Fender Player Jazz Bass gitárom van és nagyon meg vagyok vele elégedve. A hangszer tónusa nagyszerűen illeszkedik a banda stílusába.

Ezt a basszusgitárt egy éve vásároltad, előtte milyen gitárod volt?

Az első, amit még a korábbi zenekaromban használtam, egy belépőkategóriás Ibanez gitár volt. Aztán amikor megalakítottuk a Várakozni Tilos!-t, akkor vettem egy szép fekete Cort-ot a próbákra, amivel most már csak otthon gyakorlok. Aztán amikor koncertezni kezdtünk, akkor vásároltam a Fendert és azt hiszem, ennél is maradok.

Milyen erősítőt használsz?

Egy Ashdown RM-500 EVO Rootmastert, ami egy Ashdown ABM-EVO IV. basszusládát hajt meg. Hát mit mondjak, még nem volt rendesen kitekerve…

Mindig basszusgitáros voltál?

Igen, minden zenekaromban basszusoztam, de sok más basszeroshoz hasonlóan egy hagyományos akusztikus gitáron tanultam játszani. Aztán megtetszett a mélyebb hangzású négyhúros változat és átpártoltam. Így lettem basszusgitáros.

A Várakozni Tilos!-ban vokálozol is. Mennyire vannak énekesi ambícióid?

A régi zenekaromban, az Izomlázban a basszusgitár mellett énekeltem is, igazából én voltam a főénekes. Ma ez már csak a karaoke bulikon van így, ha nagy ritkán eljutok egyre, akkor ott kiélem az énekelhetnékemet, mint szólista. De a VT!-ban nagyon szeretek vokálozni Gergő mellett, besegíteni a dalokba, főleg a refréneknél.

Ha otthon zenét hallgatsz, mi jöhet szóba?

Ezt jó, hogy megkérdezted, mert zenei értelemben mindenevő vagyok. A könnyűzenében a rockabilly-től a rockon át a rap-ig mindent meghallgatok. Igazából a jó zenék szeretem, a jó ritmusokat, dallamokat, harmóniákat.

Viszonylag sok dalban közreműködsz, mint dalszerző. Nálad hogy működik a zeneírás?

Aki hozzám hasonlóan megszállottja a zenének, annak egyfolytában ezen jár az esze, én is mindig új dallamokon, szövegeken töröm a fejem. Minden sor, minden harmónia az aktuális érzelmi világomat tükrözi. Szerencsére a zenekar is pozitívan fogadja az ötleteimet, valamikor javaslatokat tesznek, módosítanak ezt-azt, de ez rendben van, mert ez egy csapat. Mindenki elmondhatja a véleményét, ötletét.

Lassan két éves lesz a zenekar. Mivel a saját dalaitokat kevésbé ismeri a közönség, ezért több feldolgozásnótát játszatok, mint korábban. Ez felveti a kérdést, lesz valamikor jó minőségű stúdiófelvételetek?

Az egész zenekar ezt várja, hogy végre kezünkben tarthassunk egy EP-t, amin a közönség elé tudjuk vinni a dalainkat. Most ez a legfontosabb dolog a banda életében a koncertezés mellett. Remélem belátható időn belül realizálódik a dolog.

Sok sikert kívánok hozzá és köszönöm a beszélgetést!

Szólj hozzá