Függ Gergelyt kérdeztük az új lemez munkálatairól

A Facebook oldalatokon olvasható egy bejegyzés, miszerint végeztetek az új stúdió anyagotok felvételeivel. Akkor nemsokára hallgatható lesz a nagyközönség számára is?

  • Arra még pár hetet biztosan várni kell még. A felvételeket Matula Csaba vezette, hol egyedül, hol Tóth Balázzsal kettesben. Csabi igazi profi, rengeteg ötlettel segítette a munkánkat. Nagy gondot fordított a felvételek minÅ‘ségére, hisz a végeredmény elsÅ‘sorban attól függ. Persze keverés és a mastering is idÅ‘igényes feladat, de jó felvétellel könnyebb és gyorsabb dolgozni. Ez következik most.

Ugyanúgy vettétek fel ezt a lemezt, mint az elsőt?

  • Korántsem. Az Elhagyottan anyagát egyben toltuk fel a Hangrafik Műhely Stúdióban, csupán a szólókat játszották fel késÅ‘bb a gitárosok. Most a dob- és a vokálsávokat a Tóth Balázs által vezetett MB Hangstúdióban vettük fel. Az éneket a Hangrafik Műhely Stúdióban rögzítettük. A többi hangszert pedig vonalból toltuk fel egymás után Csabi adyvárosi otthonában. A felvételek másfél hónapig tartottak, de nem bántuk meg, hogy így lett. Mivel Csabi szabad kezet kapott, így jónéhány ötletét beleépítettük az anyagba. Az elsÅ‘ lemeznél nagyon kevés volt az idÅ‘nk, mivel több projekten is dolgozott akkoriban. Akkor egyáltalán nem maradt idÅ‘ a vokálokra és az egyéb finomításokra. Most ezek nem maradtak el.

Az első lemezen hét szám hallható. Hány dalt rögzítettetek most?

  • Hat olyan dalt választottunk ki, amelyek már régóta a koncertprogram részét képezik, de nem szerepelnek az elsÅ‘ lemezen. A címadó nóta a Légy magad! lesz, amely amúgy is fontos szerepet játszik a zenekar életében. A Vasárnap és az Egyedül igazi bulinóta, ahogy az Elcseszett reggel is. Aztán helyet kapott még az AgyevÅ‘ egér és a Fejfájás Blues. Utóbbiban eredetileg van egy szájharmonika szóló, de ez most a lemezen nem lesz hallható. Helyette Tóth Balázs játszik szaxofonon a dal azon részén. Nagyon ütÅ‘s lesz. Helyet kapott egy bónuszdal is a lemezen. Tavaly októberben Budapesten rögzítettünk egy fellépésünket és abból az anyagból kiválasztottuk a Tűzvihar című számunkat, ami az elsÅ‘ lemezen is hallható. Csabi keverte készre azokat a sávokat is. Ezt a felvétel amúgy hallható, látható a YouTube csatornánkon. Ez a dal lesz a hetedik.

Milyen a hangulat a zenekaron belül? A korlátozások mennyiben érintenek benneteket?

  • A hangulat remek, bár a fellépések nagyon hiányoznak. A próbákat is át kellett szervezni egy kicsit, hogy mindenki hazaérjen a kijárási tilalom elÅ‘tt. Hetente kétszer próbálunk két és fél, három órát. Néha jókat beszélgetünk, mert arra is szükség van. Úgy érzem, hogy egyre inkább egy hullámhosszra kerülünk. Gabi nagyszerűen beilleszkedett a bandába, jó haver. Aktívan részt vesz az alkotó munkába, nagyszerűen tud együtt dolgozni a Bálinttal. Közben nyomja a poénokat Pistivel együtt, totál kész a fazon. Lajos a racionalitás a csapatban, Bálint az ész, Pisti a szív. Mindenki hozzáteszi a magáét. De jó lenne, ha a járvány mielÅ‘bb véget érne és újra közönség elÅ‘tt játszhatnánk. Mi legtöbbször kis klubokban, vagy vendéglátóhelyeken lépünk fel. A járvány most Å‘ket sújtja leginkább, hiszen egyáltalán nincs bevételük. Ha még sokáig nem nyithatnak ki, tönkre mennek és akkor hiába léphetnénk fel, ha nem lesz hol. Remélem, hogy az illetékesek erre is találnak majd megoldást.

Lesz videoklip?

  • Természetesen. A stúdiófelvételek alatt készítettünk pár videót, abból Bálint csinál egy werkfilmet a Vasárnap című számunkhoz. Egy másik dalunkhoz viszont rendes videóklip fog készülni, ezt április, május környékére tervezzük.

Amíg nem léphettek fel, addig mivel foglalkoztok?

  • Gyakorlunk és új dalokat írunk. Gyakorolni kell a régen játszott dalokat és ki kell alakítani egy rövidebb és egy hosszabb koncertlistát, amiket szintén össze kell próbálni. Mivel másfél éve nem írtunk új nótákat, ezért rengeteg zenei ötletünk van, ezekkel is foglalkozunk egy kicsit. Konkrétan négy új dal is majdnem kész állapotban van már. Azt nem tudom, hogy ezeket a dalokat mikor játsszuk majd közönség elÅ‘tt, de szerintem inkább elÅ‘bb, mint utóbb.

Szólj hozzá